Monday, October 31, 2011

Today is 1.11.11


Salam untuk semua dan jugak Cacah,Ija ( pegaga tu tak payah celur ija.basuh elok2..after santan dah mendidih,masukkan biar nampak dah layu,baru masuk udang,jgn lama supaya udang manis),yanizz-nanti akak cuna letak resepi:),ita tulah kerja bebudak sekarang kan,Hanis:):),Zarina Android Tab tu brand CSL local made RM699,you just need an existing line from Maxis,kalau you ada simcard maxis,masuk kat belakang dah boleh online,browse etc..bill bulan just maintain your existing bill,capacity and capability lower than ipad of course but they have all the basic things,if iphone has applestore to download games etc..they have market with thousands of games,the downside banyak adult games jugak..and ads yg masuk..so they have talking tomcat,angrybirds and many other games,browsing etc all depends on your simcard..the size slightyly smaller than ipad but easy enough to slip in yr handbag and to be held by kids..layout slightly different and not as easy as iphone or ipad but my girls learnt quick..content with bigger size and activities like camcorder,camera needs an sd card..if you ask to me to review okay lah..basic ada and berpadanan with price..but if you dah guna ipad..you rasa ter downgrade lah pulak..and finally Nor Raihana..thanks;)

Atas permintaan:

Recipe Masak lemak cilipadi Udang dgn Pegaga

10 ekor udang sederhana besar
Seikat pucuk pegaga
Dua gelas santan segar atau sekotak santan brand kara
satu inci kunyit
sepuluh biji cilipadi atau lebih ikut ketahanan mulut
2 biji bawang putih 2 biji bawang merah kecik.
garam secukup rasa
sekeping asam keping

Cara

Tumbuk kunyit bersama cilipadi hingga hancur.Masukkan bawang tumbuk hancur dan halus.Potong pegaga,cuci dan toskankan.Masukkan santan dan bahan tumbuk dalam periuk,biar mendidih,masukkan pegaga biar layu dan setengah masak,masuk udang 5 mins,masukkan asam keping dan garam secukup rasa dan angkat dari api.Tips untuk masak lemak udang yang sedap,kuah jangan banyak,cukup2 untuk tenggelamkan udang dan sayur,masak udang jgn lama supaya kekal manis.Selamat mencuba.

Today is a beautiful day with beautiful date.I was and still busy these past few days and didn't have chance to hold my camera but i did take some pictures using iphone:)


This is yesterday's breakie..i ve made giant spiral pasta with beef strips,meatballs and tomato..very easy and quick to do but very delicious too..confirmed by the kids at kindy:) Bring your pasta to boil..dont let it be to soft,drain it. Put some olive oil in a pan,tumis yr bawang,beef dah wangi masuk tomato,two spoon of tomato sauce,1 spoon of pesto and parsley flake,add salt,add in the pasta and gaul until mesra:) Dah siap utk makan:)


Yesterday; lunch time..i spent sometimes with celebrity..Fara Fauzana,she is working under the same company.She drove me and and friend in her new X6..wahhhh sleek and smooth:):) Kita samo nogori..so asik cakap nogori lah kito:):)


After the dimsum lunch pergi ambik ini budak2 kat kindy..kalau dah tengahari macam ni rupa..comot dan selebet tapi masih ceria..tengok tu;)


Semalam hujan lebat betul kan..balik office terkejar sana sini..rasa sangat nyaman bila dah mandi,dinner,duduk depan tv golek2 dengan budak2 masam yang syusyu ni:)


Today breakie..goreng bee hun singapore yang tak pedas..taruk meatball lagi nak habiskan stock sebelum raya:) Kalau yang berminat nak mencuba sangat senang..rendam bee hun..tumbuk 4 biji bawang merah dan putih,tumbuk sekali 4 biji lada putih dan belacan sebesar ibu jari,,tumis bahan tumbuk bersama hirisan daging dan sawi,biar sampai wangi,masuk garam dan masuk beehun,goreng sampai beehun masak..last masukkan telur goreng pecah yang dah do goreng asing..tadaaaa sangat sodap makan dgn kicap cilipadi bercili.



Pagi ni sangat kecoh mencari make up bag..satu longchamp bag dah hilang..terlangkup seat dalam kereta bagai carik tak jumpa..redho lah dah hilang..kat rumah memang tak ada spare make up..semua dalam bag tu,.cari kat bilik air dapat lah secalit lipstick dari bekas lama:) So pergi lah office tanpa make up..singgah cafe kat office saja tanya kot ada tertinggal situ..tak ada..keluar lift jumpa cleaner..tanya jugak..Alhamdulillah she said ada org jumpa kat HR..so dapat lah balik bag make up ..sangat kecoh..tapi saya dah tak der mood nak taruk bedak atau blusher hari ni..so hari ni hari tanpa make up selain lipstick yang di colek guna cotton bud:).

15 comments:

s a l l y z a . s a i d said...

akak still cantik walaupun tanpa makeup! :)

Hanis Azla said...

tetap cun juga without make up.. itulah natural beauty kan.. meehoon singapore dengan cili kicap mmg awesome.. i like..

fiezachommel said...

Nak jugak resepi udang lemak ngan pucuk pegaga tu!wanna try masak lemak authentic nogori style!

yanizz said...

x make up pun cantik....thanx for the recipes...

Nadiah said...

You so pretty dear. You should keep your hair long.

Have a great day!

Naura said...

cantik jer akk walau tak make up....best sgt blog akk

mamalisa said...

OMG..i dah jatuh cinta la dgn blog u nih..since i found this blog everyday mesti x miss nak jenguk, really made my day reading your entries..and thanks for the recipe masak lemak udang cilipadi n pegaga :) nanti nak cuba lah.

Anonymous said...

thanks beb for the info on tab.. nnt i survey. Anyway, u still look gorgeous without make up :-)
zaRina

zira said...

sis u still cntik w/pun tanpa mekap...:)D

Aida78 said...

NAK RESEPI PASTA 2 NAMPAK YUMEE....

Idida Aziz said...

Salam azu....huiiii rindunyer den nk tgglkn komen...semenjak prob pc kat opis tak leh komen...mmg soh buat kojo jo tuh...haha...dpt jd silent reader jer....nk pakai pc kat rumah pon pyh gak...manjang ada penunggu jer...haha..ni pn pakai hp..kene beli tablet mcm tia mia nih...hehehe

Thx azu...dpt gak idea nk msk esol..Kdg2 buntu gak...tgk azu punya blog ada jerrr idea...hihi....

Tanpa mekap pon dh lawa juga...pakai SK2 mmg berbaloi2 kan...alah membeli menang memakai....

Aduiiiii jelesnyer dpt naik x6... byk tul duit si fafau yo...den nk dpt x1 pn belum tentu....kirim kiss kat bumper x6 dia yer...hahaha...kalu nmpk on the road tu mmg sungguh gah dan gabak....

Anonymous said...

lama tak tulis comment kat blog you ni :))) hari ni terbaca you tulis kat blog you keluar dgn farah fauzana, keciknya dunia kan, dia tu cousin i, mak dia dgn abah i adik beradik..

ok zu, take care, your holiday pics are gorgeous..

yatie in nz

annhuzi said...

i selalu wonder why beehun goreng stail gitu namanya singapore? hehe org sini tak makan pedas ke? tapi sangat benar bagi diri i yang takut cili :D

annhuzi said...

tidbits zaman dulu tu pun fav kami dan temurun ke budak2 kecik, yang girl pilih nak kaler pink je :)

sitiebby said...

as'kum,

selama ini jd silent reader je. teruja tgk masakan kakak. tgk pandainya tiamia.