Thursday, October 13, 2011

Stepping into 18th Century in Gulgong,NSW.

Hi All:) Received few emails this morning asking about our holiday,i hope i have provided enough information through my reply.To those interested to go to farm  or rental house in New South Wales or anywherelse in Australia you may google the following website Stayz,Rent a Home,Holiday for kids in NSW or Tripadvisor,vacation rental Sydney/NSW etc..these are the best websites so far,you can make a comparison,view the properties,read  people comments who have stayed there. A few tips in cutting cost to travel : 1. opting for more cheaper flights such as AirAsia,Emirates,Etihad..compared to MAS but we traveled by MAS since Tia Mia stilled small and i feel comfortable on MAS. 2 staying in an apartment instead of rental house,rental house is much expensive than standard apartment.3. Cutting the holiday short,staying for more than 15 days is definitley expensive and you need more pocket money. If you are interested in this type of holiday you can calculate the cost and adjust it accordingly, first by choosing your airplane,then visit the website for accomodation to calculate the rent,and add other expenses such as onground transport and pocket money..once you have factored all these you will know how much money you need for your holiday.Apart from that to be able to really enjoy your holiday and suit your preferences you must determine the time,whether you want to go during summer,winter or spring,once you have determined  read about the events or happening during that seasons,what are the attractions there,what are the interesting places to be visited, have your own itenaries, what do you want to do on Day 1,2,3 etc.Bring clothes that are suitable there to avoid "out of place" feel too.

Okay lah now let me take you to Gulgong..it was like stepping into the 1950s..we love the small town,kecik,remote but very charming.


Morning..siap keluar rumah dengan pocket penuh carrot nak bagi Peppi the Donkey makan sebab Peppi can only eat bread,carrot and apple.


Then Tia jerit Oliviaaaaaaaaa...Patchhhhhhhh..dah kawan dengan these two:)


Uishhh patutlah pagi2 dah lesap rupanya dah pergi buat benda ni:):)


Bonding with Peppi..sian kat peppi anak yatim kan:)


Happy time for the girls..can really see the happiness kat muka..sini udara sangat bersih..pagi2 sejuk tapi tak pernah kena flu or batuk..sihat berlari sana sini..Alhamdulillah.


Olivia ni kena bagi makan kat tapak tangan kalau pegang the food hujung jari memang kena cubit and sakitttt...


Pagi ni prepare heavy breakfast sikit sebab last nite makan noodles..so i masak porridge taruk carrot,kentang,santan  dan parsley dah tu goreng isi ikan merah dengan pepper dan bawang..sangatlah sedap..tiamia makan bermangkuk-mangkuk...dah tu siap nak pergi a small town not far from Mudgee valled Gulgong.


So this is Gulgong..satu deret kedai terbiar sejak dari zaman dulu..really macam stepping back into 1950s.


Kedai pun macam ni..macam ceriat dulu2 kan ..kita tengok kat TV matsalleh pompuan pakai baju kembang pi beli barang kat store macam ni.


Ni lah kedai2 yang baru sikit..tapi masih style lama.


Antique shop yang kita jumpa jual barang2 dari zaman tuk nenek dulu..ayan2 lama,bakul teko,kole semua ada..


Ralit masuk kedai yang macam ni.


Hujan pulak renyai2 nasib baik semua orang pakai pakaian yang sesuai senang sikit.


Nampak kotak tembakau Erinmore gambar nenas tu tak..saya ingat masa kecik2 my arwah nenek ada kotak tembakau ni.


Architechture zaman dulu.


Jalan sana sini terjumpa kat luar kedai knick knacks ni trishaw tarik tangan dari Malaya..nama " satu hati"


Really lama lah ni..tak tau macam mana beca ni sampai kat sini..tanya kat budak chasier kat dalam tu pun dia tak tau..mesti ada malayan community somewhere kat sini.


See...Satu hati..terasa nostalgia bila bacanya.


Prince of Wales Opera..sempena kedatangan Prince Of wales dulu.



Ada hotel lama jugak.


Inilah rupa town Gulgong.


Hari hujan renyai,sejuk maka perlu lah makan dulu.perut dah lapar balik...yang terbaik adalah seafood basket..


Panas sampai terketar-ketar budak dua orang ni pegang..tak sabar nak makan.


Ngapppp..tia siap bukak mulut lebar2.


Seafood basket and spinach and feta cheese pie..sangat sedap sebab semua berasap.


dah makan senang lah hati.


Gmabar kenangan dengan payung di Gulgong heehh..heeeh..tiamia dah beli barang mainana kat kedai jual payung ni.


One of the landmark kat sini..Ten Dollar Town Motel.




Sebab hujan tak lah dapat tour banyak tempat di Gulgong..so we cut it short and went back to Mudgee town..so this is Mudgee.


Setiap town mesti ada antique shop..they jaga barang2 dulu.


The old church.


Kedai yang jual macam2 hasil kraftangan..tapi hari ahad tutup pulak.


Kita pun singgah Woolworths beli few things.


Tia and her giant chips.


Going back to farm house.


Inilah yang di beli kat kedai Gulgong tadi..tak sabar nak pakai fairy set ni..


Dua2 nak jadi butterfly;)


cantikkan it cost us AUD11.00 perset consist of butterfly wing,tutu skirt and magic wand..duit mesia RM33.


Buat show bagai lah budak dua orang ni,.


dah tu amsuk buat colouring pulak..dah sticker and colouring book pun beli jugak tadi.


memang tak tahu penat dia orang ni..


dah tu nak keluar main bubble pulak..hari dah mula sejuk so kenalah pakai kan coat.


seronok main bubbles bila ada angin:)


meloncat sana sini..nak turun tak kena bagi sebab hujan renyai.


beriya iya tia..


tengok dari atas ajer lah farm..tunggu tak basah dulu ya.


the other cottage next door..after this we berjalan lagi..nanti kita sambung ya.

5 comments:

luvelymummy said...

Salam perkenalan.. i baru ikut perkembangan blog u.. memg besstttt sangat..!! seronok giler klu bercuti cmgini at least ada bda nak buat selain soping.. hiikkk..hikk..

Agak2 ulah ada x tempat vacation kat Malaysia cmgini.. yang bersih & terjaga.. kalu ada inform kat i tau.. ermm seronok betul.. teringin sungguh nk bawk anak2 bercuti kat tempat2 cmgini.. heeee..

Nice blog..

FONSEKA SARBINI said...

hihihi....comel betul tiamia ni...time coloring pon siap berkepak bagai......

Hanis Azla said...

sukanya town tu.. bila tgk tia mia simpul rambut pagi2 tu barulah nmpk muka mcm papa dia..

Filla ~ Kasihs said...

TIA MIA nie memang stylo nye..comel to the max... geram!!! kalau rajin.. u boleh buat special entry.. from day-1 till day?? itenerary and places u masa kat sana.. with all the infos.. pleaseeee hahaha.. ada rezeki, australia mcm next project ;)

syahirah esa said...

hi kak...kat out town ade ker kedai makan halal?pernah sampai apollo bay melben tapi x singgah kedai makan sbb takut x halal...