Thursday, October 6, 2011

Yarramalong and Toowoon beach,Central Coast

Salam Syarida,mamaalifsarah,salmi,Hanis,Farimah and Ita..thanks for dropping by..yeap ita i dah balikkkk...and dah kerja lahhhhh..bila nak jumpa? and to Kak zai thanks so much sebab selalu mengikuti perkembangan Tia and Mia..harap anak2 kak zai pun sihat selalu.

To those yang belum berkesempatan dapat berjalan keluar Malaysia..insyallah one day nanti sampai..kalau tak Malaysia sendiri sangat cantik..holiday ni terletak di hati kita dan cara kita menghayati nya..kalau hati gembira ditemani pulak dengan orang2 yang di sayang balik kampung pun sangat tinggi nikmatnya..kalau tanya kita orang mana seronok balik kampung raya hari tu and pergi Sydney..jawabnya sama seronok malah banyak kelebihan balik ke kampung sendiri tu sebab ianya penuh nostalgia..berjalan ke luar negara lebih kepada menimba pengalaman..itu sahaja..ok lah jom sambung berjalan lagi.

Selepas dah berjalan di Sydney town we had decided to go out of town..mula2 nak pergi countryside yang dekat2 ajer..i have read about Yarramalong  a beautiful countryside and near to Sydney just about 1 hr drive according to the book.My aim was to take Tia and Mia to a gorgoues garden maze called LillyPilly and also to a lavender farm...unfortunatley i didn't see the infos that sayid they are open during weekends only..so pergi sana tak bukak pulak..so a bit kecewa and duduk luar pagar ajer..anyway our keciwa tak lama because we found a very nice beach called toowoon and sepanjang-jalan tu sangat lah cantik..small and charming town..tukang drive pun sangat suka walaupun mula2 tu ada sedikit bunyi sungutan keluar sebab it turned out that yarramalong was 2 1/2 hrs drive and the placed was closed..heee..heee...but after makan fish and chips at the beautiful beach our macho driver pun happy;):)


Pagi sebelum pergi i masak beehoon curry with telur cair2 ..yummm..yummm


This is Yarramalong..cantikkan...this is outside the lillypilly maze..masa ni Mia dah tidur..so papa duduk dalam kereta and mama Tia turun snap2 gambar..


Under a big tree..banyak cones dia yang jatuh..so Tia sibuklah mencari..i cakap "Tia if you feel like sheeshee you have to do your business in the bush..but the kangaroo might peep..hee..hee"


Since Tia yang ambik gambar,dia suruh lah mama buat macam2..ni lah hasil dia..over sikit..tu gown masa pregant yang i pakai..lepas pregnant tak boleh nak pakai mana sebab besar..so hari tu terfikir nanti boleh pakai kat countryside..so bawak lah..tapi kalau salah angle ambik gambar mesti nampak macam pregnant:)


Spring is in..love is in the air..sangat cantik..rasa nak duduk2 saja and tengok...


The Yarramalong village..rasa dalam cerita inggeris dulu2.


Tempat buat business kecik pun charming jugak.




A snap taken while the car was moving.


Then kita jumpa this beautiful jetty...lepas ni sepanjang2 jalan tu laut sahaja and the town that lined up along it was very very beautiful.


Mama and Mia.


Mama and the pregnant gown.


After quite a along drive we stopped for lunch at toowoon beach,we bought fish and chips from town and we makan kat park sebelah pantai.


Makan sakan and papa happily ambik gambar masa mulut mama senget:):)


Sepanjang di australia tia and mia memang balun lemonade memanjang..they love it very much.


Seafood basket yang sangat sedap masa panas..makan chips panas dah tu hembus asap keluar mulut..tia and mia pun dah pandai bila makan panas2 they jerit " mamaaaaa hotttttt"..mama cakap" blow the smoke out"..they pun tiup haaaa...haaa


Menikmati makanan dgn angin bukan sepoi bahasa tapi golek gelantang derasnya;)


Toowoon beach winner of Australian cleanest beach 2007..cuba carik sampah tak jumpa..kalau kat PD jumpa tak agaknya..hee..hee


The girls and papa taking a moment to enjoy the beautiful view.


Mama dengan muka yang tak nampak dan angle baju nampak muncit.


...and the winner is..clapp..clappp


Okay say bye bye to the beach and lets go back to something hot and spicy..yeahhh i was determine to find that little red lady!


I found it and it was not far from the rental house just at the mini market yang 5 mins walk


Gomok2..and hopefulyy podeh.:):)


Hasilnya..sangat gumbira dapat masak terung bercili with ikanbilis..


Sup kobis daun with kentang..sangat menyelerakan.



Tambah telur dadar and ulam.....papaaaaa,tiaaaaaa,miaaaaaa mari makan..esok nak jalan lagi kannnnn...

7 comments:

cacah said...

bestnya, tetiba lapar... :)
cacah kat korea ni... transit.. tadi makan kebab je... tak puas... nak makan nasi~~~~

by the way, view memang cantik!!! can feel the wind from towwoon! haha

syanashwa said...

hehe.. pantai PD mmg byk sampah.. takyah cari ;)

arapink said...

salam.

baru 2 hari jumpa blog mamatiamia ni. enjoy sgt tengok gambar2nya...

dan juga gelagat 2 puteri itu :-)

Hanis Azla said...

so nice.. tetiba rasa nak cari fish & chips pagi2 ni.. ha..ha..

mama_alifsarah said...

cantiknya Yarramalong Village... ada pokok2 besar cenggitu...sedap mata memangdang... rasa nyaman jer :)

FONSEKA SARBINI said...

fengsan jap tengok jalan Yarramalong village tu....hehehe.....betul2 cantik!...memang rasa mcm dalam cerita inggeris dolu2.....untung kak zu dapat meneroka keindahan alam ni.....

zira said...

seronoknya kak zu...terasa nk pegi sana skrg jugak...gambar2 yg kak zu ambil...cantik2 la...best tgk..:)